Baby Cimnastik

Bebek Cimnastiği

BEBEK CİMNASTİĞİ

BEBEK CİMNASTİĞİ

Bebek cimnastiği; zaman zaman büyüyeceğine dahi inanamadığınız bu süreç göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. İşte bu süreçte ve ileride bebeğinizin sağlıklı bir duruşa ve ruh sağlığına sahip olabilmesi gerekir. Bunun bir yolu da düzenli yapılan Cimnastikten/egzersizden geçiyor.

6 ay-2 yaş arasındaki bebeklerin aylık gelişim süreci içerisinde egzersiz hareketleri uygulamaları, hem fiziksel hem de ruhsal anlamda oldukça önemlidir. Bu nedenle anne ve babalar, bebeklerine dönem özelliklerine uygun hareketler yaptırarak gelişimlerine yardımcı olmalıdır.

Peki, bebek Cimnastiğinin faydaları neler? Bebeklerde hangi egzersizler uygulanmalı? İşte bebek Cimnastiği hakkında en çok merak edilenler ve bebeğinizle yapabileceğiniz egzersizler…

BEBEK CİMNASTİĞİNİN YARARLARI

Cimnastik yapan bebeklerde, bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimi hızlanıyor; bebeğin eklem ve kasları gelişiyor. Bebeklerin vücut yapıları daha sağlam ve şekilli oluyor. Bebeklikte ve ilerde oturma bozukluğu olmuyor. Bebeklik döneminde başlanan egzersizler, kasları güçlendirdiği ve kas gelişimi sağladığı için, çocukluk çağında spora yöneliş ve sporu yaşam biçimi olarak benimseyen bireyler yetişiyor. Ayrıca bu çocuklarda, omurga şekil bozuklukları ya da eklem deformiteleri daha az görülüyor.

Cimnastik, bebeğin cesaretlenmesine ve sosyal gelişiminin ilerlemesine de yardımcı oluyor; spor ya da egzersiz yapan çocukların okul döneminde kendine güvenleri ve okul başarıları artıyor.

Yapılan araştırmalar, zayıf bebeklerin Cimnastik sayesinde daha çabuk kilo aldıklarını göstermiştir.
Cimnastik, yalnız vücudu geliştirmekle kalmaz, uyku saati geldiğinde uyumayan ve huysuzluk eden bebekler için de çok etkili bir yöntemdir.

BEBEK CİMNASTİĞİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER

– Cimnastik hareketleri için her gün 5-10 dakika zaman ayırmak çok önemlidir.
– Hareketler, günde 4-5 kez yapıldığında yararlı olur.
– Bebeği rahatlatmak için banyodan ve uykudan önce yapılan egzersizler, banyodan sonra sağlıklı bir uykuya yardımcı olur.
– Cimnastiğin yapıldığı zeminin, banyo havlusu ya da battaniye serilmiş düzgün bir alan olması gerekir.
– Cimnastik sırasında bebeğin çıplak olması ya da üzerinde rahatsızlık vermeyecek hafif bir giysi (zıbın vs.) bulunması çok önemlidir.
– Ortam ısısı 22-24 derece olmalıdır.
– Egzersiz programına, bebeği yoracak, vücudun tüm eklem ve kaslarını çalıştıran, ağır ve zor hareketlerle başlanmamalıdır.
– Yaklaşık iki hafta hafif hareketlerle devam edilerek, yavaş yavaş kas ve eklemleri çalıştıracak egzersizler yaptırılmalıdır.
– Genelde düzenli egzersiz yaptırılan bebekler, 6-7. ayda desteksiz oturmaya başlar.
– Egzersizlerin annenin rahat ve sakin olduğu bir zamanda, hafif müzik eşliğinde yaptırılması idealdir.

2-6 AY BEBEK CİMNASTİĞİ

2-6 aylık bebeği sırt üstü yatırıp, elleriyle başparmağınızı tutmasını sağlayın. Kendi parmaklarınızı da onun bileklerini kavrayacak şekilde tutun ve bebeğin kollarını önce sağ sonra sol kol olmak üzere tek tek, yavaş yavaş geriye, yukarı kaldırın. Kollar karşılıklı uyum içinde olmazsa, bu hareket biraz zorlayıcı olabilir.

Bebeği yüzükoyun yatırıp baş kısmı size dönük ve başparmağınız bebeğin avucunun içinde olacak şekilde bileklerinden kavrayın. Yavaş yavaş, çok az olmak üzere ilk kaldırışı yapın.

Özellikle bebeklerin baş kontrolü 2-3. aydan sonra başlar. Bu egzersizlerin uygulanması ile olası sinir sistemi gelişim geriliği de erken saptanabilir.

Onu zorlamamaya özen gösterin.

6-12 AY BEBEK CİMNASTİĞİ

6- 12 aylık bebeklerde, 0-6 aylık dönemde yapılan hareketlerin sayıları artırılarak egzersiz yaptırılabilir. Gün içinde tekrarları 15′e çıkarılabilir. Özellikle 6. ve 7. aydan sonra bebeklerin eklemlerindeki esneklik azaldığı için zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir.

Başlangıç düzeyinde koltuk altlarından tutulmak şartı ile 6 ay sonrası başparmakla bebeğin avucunun içine el konularak bileği kavranır. Bebek, öne arkaya ve sağa sola doğru sallanır. Bu hareket bebeğe düzgün bir vücut yapısı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir